Dierenkliniek Ganzeweide is een praktijk waar u met uw huisdier terecht kunt voor alle voorkomende algemene veterinaire behandelingen, maar daarnaast ook voor meer specialistische (zgn.tweede-lijns) behandelingen
Maandag 09:00 - 18:00 Dinsdag 09:00 - 18:00 Woensdag 09:00 - 13:00 Donderdag 09:00 - 18:00 Vrijdag 09:00 - 18:00
- Behandeling volgens afspraak Tel. 045 - 521 88 71 -
teken en de ziekte van lyme
Teken zijn grijs bruin gekleurde 'spinnetjes' die ingrootte variëren van speldenknop tot flinke erwt. Ze houden zich op in hoog gras, struikgewas of heidestruiken. Wanneer er een geschikte gastheer langskomt, variërend van mens tot vele soorten zoogdieren en vogels, laat de teek zich vallen en boort zich in de huid waar hij zich vasthecht en een bloedmaaltijd gedurende zeven tot tien dagen gebruikt.
Teken kunnen wereldwijd een aantal ziekten overbrengen. De belangrijkste ziekte in Nederland is de ziekte van Lyme oftewel borreliose. Dit is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door de bacterie Borrelia burgdorferi. De bacterie is een zogenaamde spirocheet waartoe ook de verwekker van de syfilis behoort. Na een tekenbeet kan de bacterie zich in de gastheer verspreiden via bloed- en lymfevaten en zo symptomen veroorzaken in het hele lichaam. De tijd waarin de infectie zich openbaart kan sterk uiteenlopen.
symptomen van de ziekte van lyme bij de hond
Bij de hond kunnen symptomen gezien worden als koorts, algemeen ziek zijn (apathisch), geen eetlust en wisselende kreupelheid door opgezette ontstoken gewrichten. In het bloed zit een sterk verhoogde hoeveelheid antistoffen. Of het dier een infectie heeft met de betreffende bacterie is te zien aan het hoog blijven van de antistoffen naast de bovengenoemde symptomen. Daarnaast moeten andere oorzaken zijn uitgesloten, zoals reumatoïde artritis, tumoren en neurologische symptomen door andere ziekten.
De diagnose is vaak moeilijk te stellen in het laboratorium daar ook dieren die gezond zijn nog antistoffen in hun bloed kunnen hebben door eerdere contacten met de bacterie. Meestal wordt er aan de ziekte van Lyme gedacht en de behandeling zo snel mogelijk gestart als er sprake is geweest van een tekenbeet en er duidelijk symptomen zijn die geassocieerd kunnen worden met deze ziekte. Laboratoriumonderzoek kan daarna de diagnose meer waarschijnlijk maken. Het specifiek aantonen van de bacterie in het bloed of de weefsels is namelijk zeer moeilijk. Het blijft dus vaak bij een waarschijnlijkheidsdiagnose.
behandeling van de ziekte van lyme
Indien een hond met de verschijnselen van de ziekte van Lyme wordt aangeboden, is zo spoedig mogelijk behandeling met een specifiek antibioticum, zoals doxycycline, van levensbelang. Als er tijdig met een antibioticum wordt behandeld is er een grote kans op genezing. Gelukkig zijn ernstige complicaties dan zeldzaam.
Het voorkomen van door teken overgebracht ziekte van Lyme
De ziektekiemen worden pas na geruime tijd na de tekenbeet op de gastheer overgedragen. Meestal na 24 tot 36 uur na de beet en het bloedzuigen. Met een uiterst efficiënt boorsnuitje dringt de teek door de huid en zuigt bloed uit een bloedvaatje in de onderhuid. Het snuitje is voorzien van een soort haakjes, waarmee de teek zich als het ware verankert in de huid. Dit zorgt ervoor dat een teek niet eenvoudig is te verwijderen door hem er simpelweg uit te trekken.
Als er tijdig met een antibioticum wordt behandeld, is er een grote kans op genezing
Teken kunnen het best verwijderd worden met een speciaal tekenpincetje. Hiermee kunt u het diertje vastpakken en aantrekken en vervolgens verwijderen. Op deze manier voorkomt u dat er op de beet plaats na verwijdering een ontsteking achterblijft. In veel gevallen is een tekenbeet bij mens of dier vrij onschuldig. Mits de teek goed verwijderd wordt, blijft er hoogstens een klein rood steekgaatje dat meestal vanzelf geneest. Het desinfecteren van de steekplaats met beta dine of alcohol is echter altijd aan te raden
Anti -tekenmiddelen, zoals spot- on of spray producten
Promeris®, Frontline®, Defendog®, Tick- Fence* en de Scalibor* of Preventic - B* tekenband
kunnen allemaal helpen om de kans op infectie te verkleinen.
Echter geen enkel middel is volledig effectief of kan garanderen dat er geen ziekte van Lyme overgedragen wordt.
Dit geldt ook voor het vaccin tegen de ziek te of de injectie die gegeven wordt tegen de door teken overgebrachte Babesia parasiet die vooral in Zuid- Europese en subtropische streken voorkomt. Het met de hand verwijderen van teken blijft eentoegevoegde waarde om de kans op infectie zo klein mogelijk te maken