Dierenkliniek Ganzeweide is een praktijk waar u met uw huisdier terecht kunt voor alle voorkomende algemene veterinaire behandelingen, maar daarnaast ook voor meer specialistische (zgn.tweede-lijns) behandelingen
Maandag 09:00 - 18:00 Dinsdag 09:00 - 18:00 Woensdag 09:00 - 13:00 Donderdag 09:00 - 18:00 Vrijdag 09:00 - 18:00
- Behandeling volgens afspraak Tel. 045 - 521 88 71 -
Stijfheid en startproblemen bij de oudere hond
Regelmatig worden aan de dieren- arts vragen gesteld over de oudere hond die vaker wat startproblemen heeft bij het opstaan of bij de daardoor aanzienlijk minder energie nodig. Het blijven geven van voeding die eigenlijk bestemd is voor een volwassen en actieve hond, kan voor de oude hond teveel energie eerste vijf minuten van het lopen. Het valt dan op dat de hond moeizaam, vaak wijdbeens om meer houvast te hebben, overeind komt en niet zo soepel loopt tijdens de eerste paar minuten.
Dit, vooral bij de oudere hond waargenomen verschijnsel, komt meestal door artrose.
Dat is slijtage van de gewrichten, met name van het gewrichtskraakbeen.
Dit veroorzaakt pijn, waardoor de hond minder gaat bewegen en zwaarder wordt. Overgewicht geeft extra be- lasting van de gewrichten, waardoor de artrose verergert. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.
Asia
Mijn eigen hond Asia - op moment van schrijven 14 jaar oud - is een goed voorbeeld. Grijze snoet, al zeer slechthorend, neerploffend als ze wil gaan liggen en de nodige moeite met opstaan. Vroeger stond ze al klaar als ze de autosleutels hoorde rammelen.
Sinds enkele maanden weet ze dat ze de auto niet meer in kan. Tot die tijd lukte het nog: we hadden een soort reddingsvest gekocht met een handvat bovenaan. Op die wijze konden we (samen een aanloop nemend) de hond nog in de auto krijgen. Dit lukt nu niet meer. Veel slapen, slecht opstaan dat zijn nu de kenmerken.
Maar ze wil wel nog graag; wandelen gaat nog goed, ook grotere afstanden. En ook rennen doet ze nog goed. De Brunssummerheide is altijd een uitdaging en dan geniet ze met volle teugen.
Proces begeleiden
In beweging blijven is een must, want rust roest! Kleine stukjes lopen, meerdere keren per dag, is heel belangrijk. Dus geen grote wandelingen, maar wel regelmatig kleine uitjes. De dierenarts schrijft eventueel pijnstillers voor. Daarnaast is de juiste voeding belangrijk. Een oude hond beweegt minder dan een actieve volwassen hond en heeft bevatten en leiden tot overgewicht. Daarnaast zijn er tegenwoordig speciale dieetvoedingen en supplementen of snacks, die de klachten van artrose duidelijk kunnen verminderen.
Deze producten bevatten bepaalde ingredi- enten, zoals glucosamine, chondroïtine en omega-3-vetzuren, die het gewrichtskraak- been en gewrichtssmeer ondersteunen.
Ze helpen voor een belangrijk deel de conditie van het kraakbeen in stand te houden. Hierdoor kunnen gewrichten op een soepele manier blijven bewegen en heeft de hond vaak minder pijn. Honden met startkeupelheid blijken vaak baat te hebben bij dit soort producten.
De ervaring van eigenaren is dat men na ongeveer zes weken resultaat ziet, waarbij de hond weer veel actiever wordt en plezier in zijn leven heeft.
Als u merkt dat uw hond minder goed beweegt en moeizaam over- eind komt, is het verstandig om de dierenarts te raadplegen. Het kan zijn dat hij last heeft van ouderdoms- artrose, waar dus vaak nog wat aan te doen is. Maar ook andere aandoeningen, zoals problemen waarbij de ruggenwervels of het ruggenmerg betrokken zijn (bijvoorbeeld hernia’s van de tussenwervelschijf ) en een aantal andere klachten, moeten bij kreupelheid, pijn of slepen met de pootjes worden onderzocht en behandeld.
In beweging blijven is een must,want rust roest!