Dierenkliniek Ganzeweide is een praktijk waar u met uw huisdier terecht kunt voor alle voorkomende algemene veterinaire behandelingen, maar daarnaast ook voor meer specialistische (zgn.tweede-lijns) behandelingen
Maandag 09:00 - 18:00 Dinsdag 09:00 - 18:00 Woensdag 09:00 - 13:00 Donderdag 09:00 - 18:00 Vrijdag 09:00 - 18:00
- Behandeling volgens afspraak Tel. 045 - 521 88 71 -
Oorzaak dikke buik
- Door Wil Janssen, Dierenarts -
Bobby, een Yorkshire reu van amper twee kilo, werd bij ons gebracht met een opgezet buikje. Hij had al een aantal dagen last van wat minder eetlust en was erg rustig. Een onderzoekje leverde niet veel anders opdan een gespannen buikje en een normale temperatuur. Ook een controle van het rectum (het gebied van de dikke darm gelegen voor de anus) leverde niets op.
Soms zitten hier ontlastingsbrokken of een opgegeten voorwerp dat hier vastloopt. Ook kan er sprake zijn van een hevige ontsteking of een tumor. De oorzaak werd bij navragen over het drinkgedrag en het ontlastingspatroon niet duidelijker.
Alles verliep normaal.. Omdat er geen aanwijzingen waren voor een ernstige oorzaak, besloot ik om een laxeerpoeder mee te geven.
Als dit geen verbetering zou opleveren of als de buik dikke rzou worden, zou ik een röntgenfoto maken.
Röntgen moet uitkomst bieden
De eigenaresse belde me na ongeveer een weekje op. De symptomen bij Bobby waren niet minder en de buik was nog wat dikker geworden. Hijzelf vertoonde nog altijd een wat stiller gedrag. Ik vroeg om meteen met hem langs te komen. Het onderzoek leverde iets meer gegevens op. Inmiddels was de temperatuur gestegen naar 39,7º. Een röntgenfoto moest opheldering geven. Het was nu duidelijk dat er iets niet goed was en dat dit ook invloed had op het algemene welzijn van Bobby. De röntgenfoto toonde een grijze massa die veel op een vloeistofophoping leek. Het was geen vrij vocht, maar vocht dat in een buikholte-orgaan aanwezig moest zijn. De eigenaresse had ook urine meegebracht; deze bevattepus! Nu leken de symptomen te verklaren.
Toch nog een verrassing!
Bij reuen komt met enige regelmaat een prostaatprobleem voor dat prostaatcyste heet. Dit is een grote blaas gevuld met vocht. Het vocht kan waterig of bloederig zijn of pus bevatten. Een prostaatcyste kan groot worden en dan grotendeels de buikholte vullen. Bobby moest geopereerd worden.
De cyste moest worden weggehaald of worden leeggemaakt.
Zijn buikje werd geschoren, gewassen en met betadine jodium besprenkeld.
Wat we aantroffen hadden we nooit verwacht: Bobby de reu bleek naast zijn gewone mannelijke geslachtsorganen ook nog een inwendige baarmoeder te hebben. Dez ewas vergroeid met blaas, darm en prostaat en bevatte een grote hoeveelheid pus. Bobby had een baarmoederontsteking en geen prostaatcyste!! Het hondje was zowel vrouwelijk als mannelijk. Bobby was een intersex oftewel hermafrodiet.
Het was duidelijk dat de baarmoeder verwijderd moest worden. De inhoud kan ervoor zorgen dat de hond doodziek wordt en sterft. Het verwijderen van de gehele baarmoeder was Er bestond een zodanige vergroeiing tussen blaas, einddarm, prostaat en baarmoederlichaam dat scheiding niet helemaal mogelijk was. Ik besloot om zoveel mogelijk te verwijderen zonder andere organen te beschadigen. Het restant van het vergroeide deel kon dan enkele weken met antibiotica behandeld worden om de ontsteking telaten verdwijnen. De buikholte werd nagespoeld met een desinfecterende oplossingom de kans op een buikvliesontsteking te verkleinen. Als Bobby geluk had, zou hij genezen. De baarmoeder met inhoud woog ca. 650 gram. Dit was bijna eenderde van zijn lichaamsgewicht.
Uiteindelijk verloop voor bobby
Gezien Bobby’s grootte en het uiteindelijke gewicht van de ontstoken baarmoeder was er sprake van een zeer drastische verandering. De invloed hiervan is voor het gehele lichaam groot. Voor Bobby liep het helaas niet goed af. Bobby stierf enkele uren na de ingreep. Het was echter de enige kans. Niet opereren had zeker zijn dood betekend. We hebben slechts één kans gehad Het liep niet af zoals we allen graag gezien hadden.