Dierenkliniek Ganzeweide is een praktijk waar u met uw huisdier terecht kunt voor alle voorkomende algemene veterinaire behandelingen, maar daarnaast ook voor meer specialistische (zgn.tweede-lijns) behandelingen

  Maandag 09:00 - 18:00               Dinsdag 09:00 - 18:00                 Woensdag 09:00 - 13:00                 Donderdag 09:00 - 18:00                   Vrijdag 09:00 - 18:00

 -          Behandeling volgens afspraak    Tel. 045 - 521 88 71          -

Oorzaak dikke buik

- Door Wil Janssen, Dierenarts -

 

Bobby, een Yorkshire reu van  amper  twee kilo, werd bij ons gebracht met een opgezet buikje. Hij had al een  aantal dagen  last van wat minder eetlust en was erg rustig. Een onderzoekje leverde  niet veel anders opdan een  gespannen buikje en een normale temperatuur. Ook een controle van het rectum (het gebied van de  dikke darm gelegen voor de anus) leverde niets op.

Soms  zitten hier ontlastingsbrokken  of een opgegeten voorwerp  dat  hier vastloopt. Ook kan er sprake zijn  van een hevige ontsteking of een tumor. De oorzaak werd bij navragen over het  drinkgedrag en  het ontlastingspatroon niet duidelijker.

Alles verliep normaal.. Omdat er geen  aanwijzingen waren voor een  ernstige oorzaak, besloot ik om een laxeerpoeder mee te geven.

Als dit  geen verbetering zou opleveren of als de buik dikke rzou worden, zou ik een röntgenfoto maken.

 

Röntgen­ moet uitkomst bieden

De  eigenaresse belde me na ongeveer een weekje op. De symptomen bij Bobby waren niet minder en de buik was nog wat dikker geworden. Hijzelf vertoonde nog altijd een wat  stiller  gedrag. Ik  vroeg om meteen met hem langs te komen. Het onderzoek  leverde iets meer gegevens op. Inmiddels was de temperatuur gestegen naar 39,7º. Een röntgenfoto moest opheldering geven. Het was  nu duidelijk dat er iets niet goed was en dat dit ook invloed had op het  algemene welzijn van Bobby.  De röntgenfoto toonde een grijze  massa die  veel op een  vloeistofophoping leek. Het  was geen vrij  vocht, maar vocht dat in een buikholte-orgaan aanwezig  moest zijn. De eigenaresse had ook urine meegebracht; deze bevattepus!  Nu leken de  symptomen te  verklaren.

 

Toch nog een verrassing!

 

Bij  reuen komt met  enige  regelmaat een prostaatprobleem voor dat prostaatcyste heet. Dit  is een grote  blaas gevuld met vocht. Het  vocht kan waterig of bloederig zijn of pus bevatten. Een prostaatcyste kan groot worden en dan grotendeels de buikholte vullen. Bobby moest geopereerd worden.

 

De  cyste moest worden weggehaald of worden leeggemaakt.

 

Zijn buikje  werd  geschoren, gewassen en met betadine jodium besprenkeld.

Wat we aantroffen  hadden we  nooit verwacht: Bobby de reu bleek naast  zijn gewone mannelijke geslachtsorganen ook  nog een inwendige baarmoeder te hebben. Dez ewas vergroeid met blaas, darm en prostaat en bevatte een grote hoeveelheid pus. Bobby had een baarmoederontsteking en geen prostaatcyste!! Het hondje was zowel vrouwelijk als mannelijk.  Bobby  was een intersex oftewel  hermafrodiet.

 

Het was duidelijk dat de baarmoeder verwijderd moest worden. De inhoud kan ervoor zorgen dat de hond doodziek wordt en sterft. Het verwijderen van de gehele baarmoeder  was Er bestond een zodanige  vergroeiing tussen blaas,  einddarm, prostaat  en baarmoederlichaam  dat  scheiding niet helemaal mogelijk was.  Ik besloot  om zoveel mogelijk te verwijderen zonder  andere organen te beschadigen. Het  restant van het vergroeide deel kon dan enkele weken met antibiotica behandeld worden om de  ontsteking  telaten verdwijnen. De buikholte  werd  nagespoeld met een desinfecterende oplossingom de kans op een buikvliesontsteking te verkleinen. Als Bobby geluk had, zou hij genezen.  De baarmoeder met inhoud woog ca.  650 gram. Dit was bijna eenderde van zijn lichaamsgewicht.

 

Uiteindelijk verloop­ voor bobby­

Gezien  Bobby’s  grootte  en  het uiteindelijke  gewicht  van  de ontstoken  baarmoeder  was  er sprake  van  een  zeer  drastische verandering. De invloed hiervan is voor het gehele lichaam groot. Voor Bobby liep het helaas niet goed af. Bobby stierf enkele uren na de ingreep. Het was echter de enige  kans.  Niet  opereren  had zeker  zijn  dood  betekend.  We hebben  slechts  één  kans  gehad Het  liep  niet  af  zoals  we  allen graag gezien hadden.