Dierenkliniek Ganzeweide is een praktijk waar u met uw huisdier terecht kunt voor alle voorkomende algemene veterinaire behandelingen, maar daarnaast ook voor meer specialistische (zgn.tweede-lijns) behandelingen

  Maandag 09:00 - 18:00               Dinsdag 09:00 - 18:00                 Woensdag 09:00 - 13:00                 Donderdag 09:00 - 18:00                   Vrijdag 09:00 - 18:00

 -          Behandeling volgens afspraak    Tel. 045 - 521 88 71          -

HOT SPOT BIJ DE HOND

 

 

Sinds twee dagen was Max, een bruine Labrador, zich op een plek aan de hals flink aan het krabben. Inmiddels was bij aankomst in de praktijk een grote vochtige, kale plek ontstaan in de hals waar de haren rondom aan elkaar waren gekleefd. Bovendien was de plek pijnlijk. Er was sprake van een snel ontstane plaatselijke huidontsteking die hot spot wordt genoemd.

 

Een hot spot is een huidontsteking waarbij haarverlies, roodheid, pijnlijkheid en vochtafscheiding optreedt. Vooral in de zomer en nazomer worden we als dierenarts vaker met deze huidontsteking geconfronteerd. De aandoening ontstaat uitermate snel. Andere namen voor een hot spot zijn voch­tig eczeem of pyotraumatische dermatitis.

 

Pyo betekent: met pus gepaard gaande.

Traumatische dermatitis is een door trauma veroorzaakte huidontsteking.

De ontsteking wordt gevolgd en verergerd door een infectie van de huid. Bacteriën die in grote aantallen op de huid en in de omgeving leven, treden de beschadigde huid binnen en veroorzaken na enige tijd een vaak pijnlijke infectie van de huid.

 

OORZAKEN VAN EEN HOT SPOT

 

De huidontsteking kan veroorzaakt worden door trauma van de huid na hevig krabben of bijten in de vacht, schuren of likken zoals gebeurt na een insectensteek, vlooienbeet of tekenbeet, luizen of schurftmijten in de vacht of beschadiging van de huid. Sommige honden hebben met enige regel­maat een hot spot in de huid. Meestal heeft dit te maken met een allergie voor vlooien of andere zaken. Voorbeelden hiervan zijn stuifmeel van planten of dierlijke afschei­dingsproducten zoals huidschilfers of stofmijten. De aandoening kan zich snel uitbreiden; 's morgens wordt nog maar een klein plekje gezien en 's middags kan de plek zich hebben uitgebreid tot een hand­palm grote plek met haarverlies en hevige ontsteking. Vaak is de hond alleen geweest en heeft hij zich in enkele uren tijd de huid letterlijk stuk gekrabd. Ook is er op het oppervlak een gelige vloeistof zichtbaar. Soms is de ontstoken plek bedekt met een bruinige korst. Deze bestaat uit opgedroogd wondvocht, etter en dood huidweefsel. Helaas is het probleem amper te voorko­men. In het geval van een hot spot door vlooien is het natuurlijk belangrijk om de hond en zijn omgeving vlovrij te houden, maar dit is nu eenmaal niet eenvoudig.

 

BEHANDELING

 

Bij Max werd na het zien van de hevig ontstoken plek de aangedane plek rond­om voorzichtig geschoren. Er kan even­tueel een verdovende spray worden opge­spoten om de pijn te verzachten alvorens men hiermee begint. Vaak blijkt de uit­gebreidheid erger te zijn dan vermoed of gezien door de eigenaar. Door de dichte vacht van een hond kan er onder de beharing namelijk nog een groot deel van de huidontsteking niet direct zichtbaar zijn of er bevindt zich nog een aantal plekken in de nabijheid. Verder gaf ik de eigenaar van Max een shampoo met desinfecterende en jeukstillende werking mee. Max kon hiermee enkele dagen achter elkaar gewassen worden om de aangetaste huidplek schoon te maken en de infectie te bestrijden. De dierenarts kan de jeuk extra bestrijden door het geven van een injectie met een ontstekingsremmer. Bij sommige honden is er een taaie moeilijk te verwijderen korst zichtbaar op de aangetaste plek. Indien deze los zit kan hij verwijderd worden. De aangetaste huid daaronder kan dan sneller weer genezen. Alleen in meer uitgebreide gevallen kan er eventu­eel besloten worden om ook antibiotica mee te geven. Sommige honden worden om een of andere reden vaker met hot spots gezien dan andere honden.

 

Een Hot Spot is een Huidaandoening die uitermate snel kan ontstaan