Pups

Pups

Pups kunnen hun lichaamstemperatuur de eerste weken nog niet goed op peil houden. De eerste week moet de temperatuur in hun directe omgeving ongeveer 27 graden Celsius zijn. U kunt dit controleren door een thermometer tussen de pups te leggen (liefst geen kwikthermometer). Als het in de werpkist niet warm genoeg is kunt u door een warmtelamp de temperatuur verhogen. De mooiste oplossing is een nestkist met plaatselijke vloerverwarming; de pups kunnen dan de warmte opzoeken en de teef kan een koeler plekje opzoeken. Een te lage temperatuur zal ervoor zorgen dat de pups snel door hun energievoorraad heengaan, onderkoeld raken, hierdoor niet meer bewegen, niet meer drinken en uiteindelijk doodgaan.

Bijvoeren

Pups moeten elke dag in gewicht toenemen. Gelijk blijven of zelfs gewichtsverlies betekent dat de pups onvoldoende melk opnemen en zal binnen korte tijd dodelijk zijn. Alleen de eerste dag kan het zijn dat de pups gelijk blijven in gewicht. Ook al heeft de teef voldoende melk dan is dat nog geen garantie dat de pups ook voldoende binnen krijgen. Daarom moeten de pups in de eerste levensweek twee keer per dag gewogen worden. Pups van kleine rassen groeien minimaal 10-20 gram per dag, pups van grote rassen 30-60 gram per dag. Bij minder of geen groei moet u contact opnemen met uw dierenarts en de pups gaan bijvoeren. Bijvoeren kan gebeuren met een zuigflesje, maar als ze niet willen drinken zal dit met een maagsonde moeten gebeuren. Als voeding moet een hondenmelkvervangend preparaat gebruikt worden (bijv. RC puppymilk, Esbilac, etc). Koemelk, geitenmelk en dergelijke hebben een andere samenstelling en zijn niet geschikt. Een vuistregel voor de hoeveelheid melk is 150 ml per kg pup per dag, verspreid over 8 voedingen. Een pup van 3 ons moet dus 150×0.3=45 ml per dag hebben, dus 8 voedingen van +/- 6cc. Groeit de pup weer dan kunt u langzaam gaan afbouwen. Na 9-14 dagen gaan de oogjes open. Vanaf 3-4 weken kunt u beginnen met de pups bij te voeren met geweekte puppybrokjes.

Ontwormen en inenten

Pups zijn erg gevoelig voor worminfecties en worden bijna altijd besmet via de teef. Ontwormen moet daarom enkele malen herhaald worden en wel op 2, 4, 6 en 8 weken leeftijd. Vergeet niet om ook de moeder mee te ontwormen. Hierna moeten de pups elke maand ontwormd worden tot een leeftijd van 6 maanden. Met 6 weken worden pups de eerste keer ingeënt, dit moet dan met 9 en 12 weken nogmaals herhaald worden.

Teef

Na de bevalling vloeit de teef nog enige tijd. De uitvloeiing is de eerste dagen vaak groenig, dit is normaal. Later verandert de kleur van chocoladebruin of rood naar roze. Meestal stopt het met ongeveer 10 dagen. De eerste weken na de bevalling heeft de teef erg veel voedsel nodig om voldoende melk voor de pups te kunnen maken. Zorg er daarom voor dat ze altijd over verse brokken en schoon drinkwater kan beschikken. Puppybrokjes zijn bij uitstek geschikt voor een zogende teef vanwege de voor de melkproductie optimale samenstelling. U kunt hier ongeveer een week voor de geboorte mee beginnen. Blikvoeding en vlees zijn minder geschikt omdat zij veel water bevatten, waardoor uw teef er erg veel van moet eten.

De dierenarts

Wanneer moet u onze hulp inroepen?

  • als de pups onvoldoende groeien
  • als er sterfte onder de pups is
  • als de moeder ziek is of abnormale uitvloeiing heeft
  • als de moeder onvoldoende aandacht voor een of meerdere van de pups heeft
  • als de pups ingeënt of ontwormd moeten worden
  • als u vragen of opmerkingen hebt