Dierenkliniek Ganzeweide is een praktijk waar u met uw huisdier terecht kunt voor alle voorkomende algemene veterinaire behandelingen, maar daarnaast ook voor meer specialistische (zgn.tweede-lijns) behandelingen

  Maandag 09:00 - 18:00               Dinsdag 09:00 - 18:00                 Woensdag 09:00 - 13:00                 Donderdag 09:00 - 18:00                   Vrijdag 09:00 - 18:00

 -          Behandeling volgens afspraak    Tel. 045 - 521 88 71          -

 ’Witte’, een (hoe kan het ook anders) witte kat keek me vanachter de opstaande rand van een kartonnen doos op de behandeltafel met een bebloede kop nogal angstig aan. "Toen ik thuiskwam, trof ik mijn kat zo aan. Ze probeerde naar me toe te kruipen, haar beide achterpoten achter zich aanslepend", vertelde de eigenaar de heer Cholewa. Hij vertelde ook dat zijn kat drie dagen zoek was geweest. Bij het bekijken van Witte werd duidelijk dat het bebloede kopje veroorzaakt werd door een gescheurde bovenlip. De bovenlip was los gereten van het bot van de bovenkaak, dat gedeeltelijk blootlag. Toen ik de rug en achterpoten bekeek en betastte, werd duidelijk waarom Witte niet meer normaal kon lopen. Aan de rechterpoot had ze een volledige ontwrichting van het hakgewricht, een zogenaamde luxatie. Het scheenbeen was volledig van de hak gegleden en stak door een open wond, waar straatvuil in gekomen was, naar buiten. Dat betekende dat er ook verschillende gewrichtsbandjes kapot gescheurd waren. Omdat het een open fractuur was, waar ook nog straatvuil in gekomen was, ging het om een geénfecteerde breuk.

 

 

Aan de linker achterpoot werd helaas ook nog kraken vastgesteld ter hoogte van de heup. Een röntgenfoto liet de luxatie, de ontwrichting van het heupgewricht, zien en  door het heupgewricht liep een breuklijn . Het linker heupgewricht was dus gebroken. Bij een dergelijke uitgebreide verwonding (trauma) is intensieve verpleging noodzakelijk: Witte zou een aantal dagen bij ons in de praktijk moeten blijven. In overleg met de heer Cholewa werd een behandelplan afgesproken. De totale behandelingskosten zouden niet gering zijn en ook zou nazorg door de eigenaar zelf noodzakelijk zijn. Dit moet altijd goed met hem of haar besproken worden;het vergt namelijk ook van de eigenaar toewijding en geduld!

 

Behandeling en herstel

De behandeling en het herstel van Witte verliepen in een aantal fasen. Eerst werd de gescheurde bovenlip behandeld. Vuil werd weggehaald en beschadigd weefsel werd verwijderd. Ook werd de lip gedeeltelijk weer aan het kaakbot vastgehecht. De wond werd enkele dagen met een steriele vloeistof gespoeld. Uiteraard kreeg Witte ook antibiotica en pijnstillers. De antibiotica moesten ervoor zorgen dat aanwezige infecties zouden verdwijnen en verdere infecties afgeremd zouden worden. Het hakgewricht werd dagelijks gespoeld. Kleine stukjes geénfecteerd weefsel werden weggesneden. Tenslotte werd het scheenbeen tijdelijk weer op zijn plaats gezet.

Na enkele dagen werd het scheenbeen pas definitief op zijn plaats gezet en werden rondom gelegen weefsels gedeeltelijk gehecht. Het is op deze manier namelijk beter te controleren of er toch nog een infectie van het hakgewricht optreedt. Ook kunnen eventuele ontstekingsproducten makkelijker weggespoeld worden en de kansen op een vieze infectie worden kleiner. De gescheurde gewrichtsbandjes werden vervangen door enkele schroefjes met daartussen roestvrij staaldraad. Deze werden aan de buitenkant van het gewricht aangebracht en houden het gewricht tijden" Witte’s" verdere leven op zijn plaats. Ze zorgen er voor dat het gewricht stabiel blijft en zodoende wordt artrose (slijtage) van het gewricht voorkomen of  vertraagd. Een externe fixateur (een constructie waarmee alles op z’n plaats wordt gehouden) zorgt er gedurende de helingsperiode voor dat het gewricht genezen kan en weer sterk wordt. Dat duurt over het algemeen ongeveer  acht tot twaalf weken. Daarna volgt een revalidatieperiode van enkele weken waarin Witte geleidelijk meer en anders gaat bewegen.

Gezien de aard van de fractuur (bekkenbreuk) werd besloten de heupkop te verwijderen. Met een halfrond plaatje werd de gescheurde bekkenkom vastgezet. Een kat of kleine hond kan zich zonder dit heupkopje prima redden: lopen en zelfs rennen gaat in de toekomst vaak zonder problemen.

Witte is op dit moment nog in behandeling. De genezingsprocedure duurt langer dan we aanvankelijk dachten. Een aanwezige infectie, zeker als een gewricht met straatvuil in aanraking is geweest, kan voor veel complicaties zorgen. De verwachting was dat Witte voldoende zou herstellen om het pootje weer redelijk te kunnen gebruiken, maar het liet zich van tevoren niet aanzien hoelang dit ging duren.

Straatvuil zorgt voor ernstige infectie