Dierenkliniek Ganzeweide is een praktijk waar u met uw huisdier terecht kunt voor alle voorkomende algemene veterinaire behandelingen, maar daarnaast ook voor meer specialistische (zgn.tweede-lijns) behandelingen

  Maandag 09:00 - 18:00               Dinsdag 09:00 - 18:00                 Woensdag 09:00 - 13:00                 Donderdag 09:00 - 18:00                   Vrijdag 09:00 - 18:00

 -          Behandeling volgens afspraak    Tel. 045 - 521 88 71          -

 

Misschien heeft u ook wel een keer die uitzending gezien. In Engeland is er een onderzoek geweest naar katten en hun ´looppatroon´ ‘s nachts. Katten van verschillende eigenaren in een straat kregen een  gps zendertje om. Zo kon men precies nagaan hoe laat een kat vertrok van huis, waar hij of zij heenging en hoelaat hij of zij terugkwam. De uitkomsten waren verbazingwekkend. Sommige katten bleven in de buurt, anderen liepen wel 10-15 km ver! Natuurlijk kan er dan ook van alles gebeuren.

 

Bijtwondinfectie bij de kat

 

Katten die buiten komen lopen kans buurt `collega,s `tegen te komen die graag bereid zijn hun eigen territorium te verdedigen. Dat dit verdedigen letterlijk moet worden genomen blijkt uit de vele schermutselingen die er plaats- vinden  die met veel machtsvertoon ;schreeuwen ,bijten en krabben gepaard gaan ,en  regelmatig door iedereen kunnen worden gehoord of gezien.  Over de gevolgen van zo’n schermutseling, de wond infecties, gaat dit artikeltje.

Door de  aard van de kat zijn territorium met hand en tand te verdedigen en liefst nog uit te breiden  komen er door de scherpe hoektanden en nagels die daarbij ingezet worden regelmatig  kleinere tot grotere  en diepe wondjes voor. Door de minimale omvang van de hoektand en nagels en hun scherpte zijn kleine en  tot diep in het weefsel lopende wondjes gebruikelijk. Binnen een paar uur sluit het wondje zich door verkleving met bloedproducten en weefsel vocht ,waarbij bacterien en vuil uit de kattemond of nagels worden ingesloten.Op deze manier kunnen bacteriele infecties gemakkelijk ontstaan waarbij vooral anaerobe  kiemen(bacterien of andere ziekteverwekkers die zich graag vermeerderen in weefsels onder afsluiting van lucht)  opportunistisch zijn en een flinke wondinfectie  veroorzaken . In weefseldelen waarbij de huid niet strak rond het lichaam zit ontstaat er zo een ontsteking van het vetweefsel en omgeving (spieren,peesplaten ,bindweefsel).  De gevolgen van deze infectie zijn ,zwelling ,pijn ,kreupelheid (als aan een ledemaat) en vaker koorts .Veelal vinden we binnen enkele dagen een abces vorming (etterbuil)in de weefsels.Ook kan het zijn dat er uit een open verbinding met het abces(fistelkanaaltje) een afscheiding van pus plaatsvindt  en een vieze geur waargenomen wordt . Als een bijtwond gebeurt in een gebied waar geen losse maar strakkere huid wordt aangetroffen,zoals aan de ledematen kan de infectie zich tussen spieren    en peesplaten rondom deze spieren uitbreiden. Lusteloosheid ,eetlustverlies ,koorts en kreupelheid zijn dan het gevolg. . Ook kan het gebeuren dat er een verbindingskanaaltje,fistel, ontstaat met een abces in de diepte met kapselformatie .Deze toestand kan zich lang handhaven . Vaak spelen voor medicijnen resistente ziektekiemen en moeilijk bereikbare plaatsen voor geneesmiddelen  daarbij een belangrijke rol.

Behandeling van een wondabces, bijtwond

Als een kat geluk heeft en het abces niet al te diep zit zal er uiteindelijk na een aantal dagen dat een abces zich gevormd heeft deze openspringen en de pus afvloeien .Als dat gebeurt zullen de verschijnselen verminderen en kan het door het schoonlikken van de wond door de kat tot een genezing  komen en de weefsels zich herstellen . Voordat dit gebeurt is er toch vaak  al aanzienlijke weefsel schade ontstaan die weer enige tijd nodig heeft  om te herstellen .Hoe groter dit abces is hoe meer weefselschade er ontstaan is en hoe langer het herstel nodig heeft

-De dierenarts zal bij het vaststellen van een abces meestal een antibiotica zoals penicilline inzetten. Als dit medicijn binnen de eerste 48 uur na het ontstaan van het abces wordt gegeven werkt dit vaak curatief(helend ). In sommige hardnekkige gevallen zal er een kweek uit het aangetaste weefsel genomen worden om de soort ziekteverwekker en hun gevoeligheid voor verschillende antibiotica  aan te tonen.

–daarnaast zal het abces worden ingesneden en gespoeld met steriele zoutoplossing en evt. desinfectie vloeistof om de wond snel schoon te krijgen . Het ruim openleggen is belangrijk om hernieuwde verkleving en terugkeer van een abces te voorkomen.

 Het kan een geruime tijd duren voordat een abces geheeld is en soms ontsaat er na heling  een blijvend litteken.

Advies

-Daar katten hun territorium  fel verdedigen en ook gevechten om paringsgedrag  plaatsvinden kunnen zowel vrouwtjes als mannetjes het beste gekastreerd worden. Dit vermindert  de behoefte om te vechten  en de kans op verwondingen .

-Bij vechten onderling kunnen voor de kat gevaarlijke virussen worden overgebracht; zoals het FeLv ,Fip of Fiv virus .Al deze virussen kunnen  ernstige ziekte en sterfte bij de kat veroorzaken

-Kijk na het terugkomen van uw kat naar huis en zeker na schermutselingen uw kat goed na op evt. verwondingen .Een vroeg waargenomen verwonding kan snel behandeld worden waardoor de kans op abces vorming  sterk vermindert.